Friday, 19 May 2017

BMW Z3 Roadster 2.8

BMW Z3 Roadster 2.8 [193 pk] [6,9s 0-100km/h] [225 km/h top] [1999]






BMW Z3 ROADSTER 2.8:  HIJ IS FIJN!

AUTOWEEK
4 SEPTEMBER 2002



Als je ze diep in hun hart keek, kwam je er achter dat de liefhebbers van de Z3 toch wat misten: vermogen. Moet je net BMW hebben: de vraag naar vermogen wordt altijd beantwoord. Zoals met de Z3 2.8.

In de open BMW Z3 roadster zit je er knap bij. En dat geldt in verhevigde mate voor deze 2.8. Die is namelijk net even wat breder in de spatborden dan de 1.8 en 1.9, die overigens ook een kleinere spoorbreedte hebben. In die spatborden: mooi (jawel) 17-inch vijfspaaks lichtmetaal (Z3M). Al met al ziet deze 2.8 er net even wat voller uit dan de viercilinder-varianten.
Bij deze Z3 draait het om dat ene knopje in de middenconsole. Daarop staat ASC+T, maar voor het zelfde geld had er "pret/geen pret" op kunnen staan. Met dat ene knopje kun je namelijk de traction control uitschakelen. Met de traction control uit is de Z3 te rijden als een kart. Gas erop en laat maar komen die achterkant! Links-rechts combinaties worden buitengewoon spannend. Ga op zoek naar het juiste gasmoment en je wordt beloond met een zich heerlijk "zettende" auto die je het gevoel geeft dat je een groot coureur bent. Overmoed schaadt echter; wie te vroeg te veel gas geeft, gaat onverbiddelijk achterstevoren, maar zelfs dan is er nog geen man overboord, want op dat moment is het tijd voor een ander coureurs kunstje: in zijn één, gas er vol op en de auto tolt met rokende achterbanden weer in de originele rijrichting. Dat kan gewoon met 193 pk op de achterwielen. Tja, die 2,8-liter-in-lijn van BMW is nu eenmaal een prachtbron. Hij geeft zijn vermogen vanaf stationair mooi progressief af en dat merk je zowel bij het zojuist beschreven bochten draaien als bij de acceleraties. De zet van 0-100 is in maar 7,2 tellen achter de rug. Over het verbruik hebben we ons voor één keer maar geen zorgen gemaakt. Uitslag: 1:8,3. We kennen de 2.8 zes-in-lijn van BMW als een erg prettig klinkend machien, maar we hebben de indruk dat er dit keer nog eens wat extra aandacht aan is besteed. Dat racy sfeertje krijg je er gewoon bij.
Van binnen is de 2.8 net even wat anders dan zijn viercilinder broers. Hij heeft wat meer chroom. Dat staat rondom de klokken best leuk, maar voor de lichtknop hadden wij liever wat anders gezien. Leer is standaard in de 2.8. In de Z3 zit je lekker laag en da"s goed voor de snelheidsbeleving: hoe lager je zit, des te sneller lijkt het te gaan. Mensen met lange stelten zullen de zitting van het standaard meubilair aan de korte kant vinden; voor hen zijn de sportstoelen uit de M-roadster verkrijgbaar.
Open!
Geen gezeur, die kap moet gewoon open. De Z3 is als een open auto ontworpen en dus rij je zo. Met een beetje beleid en extra uitgaven kan dat tot ver in het naseizoen. Eén extra uitgave is daarvoor onvermijdelijk: de zeer krachtige stoelverwarming. Gelukkig is de normale verwarming ook erg goed en daarmee kun je een soort deken over het interieur leggen. Verder adviseren we een lekker leren jack en... gáán. De kap is kinderlijk simpel te bedienen; twee handgrepen naar achteren trekken en je vouwt het dakje vanaf je zitplaats in één vloeiende beweging naar achteren. Eventueel monteer je nog de afdekhoes, maar da"s dan alleen voor het mooi; er zijn ook dagen dat die kap - jammer maar helaas - wél snel dicht moet. Ook dat is kinderspel, maar dan in omgekeerde volgorde.
Voor het gemak is de 2.8 standaard voorzien van airco en dat komt op regenachtige dagen goed van pas. De kap zit dicht en de ruimte is zo klein dat alles gelijk dicht slaat als je met je natte kloffie instapt. Airco aan en weg is alle condens. Tot de standaard voorzieningen horen verder de al eerder genoemde lichtmetalen wielen, ABS, twee airbags, elektrische ramen, mistlampen voor, een boordcomputer en nog heel veel meer. Wij hebben in ieder geval niets gemist en dat is een goed teken. De beer was trouwens ook los geweest áls we wat hadden gemist, want de Z3 2.8 is nou niet bepaald een koopje. Hij staat voor zo'n slordige ton (in guldens) in de prijslijst. Toch: deze roadster biedt zo veel rijplezier en dat is zelfs met de traction control uit erg makkelijk te beheersen. Dit is nou typisch zo'n auto die er voor zorgt dat je beter gaat rijden. Hij daagt je een beetje uit, maar zal je niet genadeloos onderuit halen als je daar op in gaat. Hij is fijn!




SPECIFATIES
  • Type: BMW Z3 Roadster 2.8 Automaat 
  • Model: E36/7 Facelift (na 07 '99), widebody
  • Kleur: Cosmos Black 303 Metallic, Interieur: zwart leer.
  • Accessoires: Chroompakket (nieren, kieuwen, raamlijsten, deurgrepen en chroomringen om tellers e.d.), Hardtop zwart, en Duplex sport einddemper.
  • Velgen: Z3M (17" Styling 40).  Banden voor: 215/45, achter: 235/40
  • Motor: M52TUB28 Benzine injectie, 6 cilinders in lijn, 2.793 cc 
  • Maximaal vermogen: 142 kW / 193 pk (bij 5.300 tpm) 
  • Maximaal koppel: 280 Nm (bij 3.500 tpm) 
  • Aandrijving: Sperdifferentieel op achterwielen, Wielbasis: 2.446 mm 
  • Lengte / breedte / hoogte: 4.025 mm / 1.740 mm / 1.293 mm 
  • Massa leeg: 1.260 kg 
  • Topsnelheid: 225 km/u,  Acceleratie 0-100 km/u: 6,9s
  • Brandstofverbruik: 9,6 L/100km (1op10,4)
    mijn verbruik (lange afstanden): 8,9 L/100km (1op11,5)





ZZZenRon even voorstellen zwarte Z3 2,8L:

In mei 2017 heb ik deze mooie zwarte z3 gekocht (bj 1999) na wel een jaar te hebben uitgepuzzeld wat ik nu eigelijk graag wilde hebben en rustig wilde wachten totdat ze voorbij kwam: De zwarte zzz, 6 cilinder met flinke inhoud, automaat, zwart leer interieur, Wiesmann hardtop in kleur voor comfortabel de winter door, niet meer dan 2 ton op de teller, automaat, NAP, netjes, goed onderhouden enz enz.

Ten eerste een z3 voor de vormgeving, ik vind het een van de mooiere ontwerpen voor een roadster, vooral de widebody's. (Het is alleen al prachtig om vanuit je spiegels over die mooie ronde kont-delen te kijken haha, genoeg emotie zover). Ook het rijden natuurlijk, heerlijk weggedrag zowel relaxed toerend als ook brullend op zijn staart (dual rvs uitlaat voor de diepe sound), klevend aan de weg, achterwiel aandrijving, wat heerlijk sturen is dit, wat een rijplezier! Dit had ik jaren eerder moeten doen, zeer verslavend, dat wel, omdat het zo'n goed gevoel geeft. Ik rij momenteel de z3 samen met een oude bmw toermotor (K100 uit '88), en er worden dagelijks aardig wat kilometers gemaakt maar altijd wel weer een feestje!

In september zo'n 5000 km getoerd naar en door Toscane en via Oostenrijk weer terug, met zijn tweetjes, allebei een klein koffertje achterin en gaan ... fantastisch!


ToDo 2017:
- knipperlichten voor (inmiddels de orange vervangen door blank glas)
- verlichting achter ook met witte richtingaanwijzers (moeilijk te verkrijgen)
- spiegelvoetjes rechts en links een opknapbeurt geven.
- achterruitje vervangen van de softtop (die is een beetje blauwig geworden)
- subtiele antenne monteren.
- goed onderhoud en veel poetsen (doe ik graag).


Update 2019:
Dagelijks er nog steeds zoveel plezier aan beleven. Inmiddels in 2 jaar tijd zo'n 60.000 km verder. Veel kilometers voor deze dit oudje (20 jaar jong dit jaar), maar ook zoveel fun per gereden kilometer.

In 2018 heb ik zelf alle remleidingen vervangen. Een strenge keurmeester had deze voor een APK afgekeurd. Bij de garage zou dit geintje mij €900 kosten dus zelf maar gefixt in een doe-het-zelf garage (Place-to-Fix Ede) een dagje ploeteren met nieuwe koperen leidingen naar de achterremmen

In mei dit jaar met de grote beurt de schokbrekers voor vervangen, je kan het goed merken dat ik nu wat fijner een drempel over kan.

Een paar maanden geleden er een nieuw cabriodak (met ingenaaid ruitje) op laten monteren in Leersum (CabrioPartner), die werd slechter bij de achterruit en zit er nu ook weer superstrak op, dat is toch wel vakwerk.

Soms nog een probleempje met een nieuw gemonteerde remschakelaar, rode palletje schiet soms weer terug. Na terug duwen gebeurt dit soms weer opnieuw als ik het rempedaal lomp los laat schieten (+/- eens per 2-3 maanden).

Spiegelvoetjes rechts en links nog steeds een opknapbeurt geven.
Lakstiften en spuitbusje Cosmos Schwartz gekocht om wat ook plekjes bij te werken en 
lakschade aan achterbumper (er zat helaas geen kaartje bij) als ik een x tijd/zin heb en het weer werkt mee.

Aansluitingsbus ver verborgen onder gasklephuis nog eens opnieuw een anti vocht behandeling geven. Dit geeft soms een EMR storing. (motor start dan op 2 of 4 pitten). Twee jaar geleden ook gebeurt en daarna nooit geen last meer gehad. Het was een wel een heel gedoe om dit op te lossen toen.

Door een onlangs losgeraakte radiator slang, koelwater in linker koplamp, deze open gemaakt in oven 60°C) en ook gepolijst zodat ze weer mooi helder glas hebben. Dit gedaan hebbende waarna dit geintje me nogmaals overkwam, overdruk slang nippel afgebroken kostte me ook een nieuwe radiator :-( 


Nu dus weer vocht in koplamp en omdat ik inmiddels geen grote oven meer heb (combi-magnetron 40L) zal ik nog even iets moeten verzinnen waar/hoe ik dit oplos (oven bij moeders?). 
Of zijn nieuwe een optie?   CCFL ANGEL EYES KOPLAMPEN 


Ook lakstiften en spuitbusje Cosmos Schwartz gekocht om wat plekjes bij te werken en spiegelvoetjes op te knappen (... een x als ik tijd/zin heb). 

Carter ventilatie laten nakijken.

- Natte onderzijde motor waarschijnlijk door lekke pakkingen: hele set eventueel vernieuwen (1 dag werk)
- Door losse bougies en op cylinder 5 helemaal los gaf een defecte bobine, gerepareerd. Gelukkig waren het niet de katalysators a €450 per stuk.