Tuesday 16 March 2010

Filters voor objectieven.

UV-filter:  
UV-filters bieden naast een een UV-licht blok ook bescherming van het objectief tegen vocht, zand etc. zonder een effect toe te voegen aan de foto. B+W en Hoya hebben tegenwoordig ook HD filters die harder dan glas zijn, zodat deze filters beschermen tegen krassen (bijvoorbeeld bij het schoonmaken van het filter). Zowel water en vocht als stof- en vuildeeltjes hechten nauwlijks aan het filtervlak, wat zorgt voor een nog langere gegarandeerde hoge optische kwaliteit van het filter.


Grijsfilter:
ND staat voor Neutral Density, oftewel neutrale dichtheid. Het filter is is neutraal grijs, waardoor het licht dat u doorlaat enkel in intensiteit wordt beïnvloed en niet in kleur. Uw foto krijgt een prachtige balans waarbij de kleuren niet worden afgezwakt. Een tweede functie van het filter is het gebruik van langere sluitertijden. 
De Fader Filters van LCW (Light Craft Workshop , Hongkong) zijn variabele ND filters welke naar eigen wens aan te passen zijn. Door de twee gedeelten van de filters ten opzichte van elkaar te draaien bent u in staat om de gradatie traploos te veranderen van ND2 tot ND400. (2 tot 8 stops) Omdat de 2 helften van het ND Filter ten opzichte van elkaar te draaien zijn zal uw uiteindelijke schroefdraad veranderen van 67mm naar 72mm waardoor vignettering niet voor kan komen. Uw originele lensdop zal vervangen moeten worden door het meegeleverde LCW exemplaar.
Voor enkele voorbeelden en het nieuwsbericht:
 meer informatie ,  prijzen: CameraNu



Grijsverloop-filter: Verloopfilters worden veel gebruikt voor landschapsfotografie, omdat het belangrijk is dat het zowel in lichte delen als donkere delen genoeg detail zichtbaar is. Als bijv. de hemel in verhouding tot het landschap te licht is, is dit de ideale waarde voor goede doortekening van de wolken en om de blauwe lucht niet door te ruime belichting te laten verbleken.


Circulair Polarisatie filter: Polarisatiefilters zijn voornamelijk bedoeld om spiegelingen uit oppervlaktes te halen en dan met name die van glas en water. Hierdoor worden de kleuren verzadiger en de lucht donkerder.
Kenmerken:
- Outdoor gebruik: voor dramatischere (blauwe) luchten (als de zon van opzij komt) 

- Minimaliseert reflecties van glas en water
- Kan worden gedraaid voor het gewenst effect

Omdat ik B+W filters te prijzig vind, heb ik een Hoya HD filter 77mm aangeschaft (Factoryprices) welke ik met verloopring ook aan bijv. 67mm lensdraad kan koppelen (Goedkope stepup-ringen bij Maxsavers te bestellen).
Minder goede ervaringen heb ik met low-budget filters: polariseren soms raar, draaien stug en zijn soms moeilijk van de lens af te krijgen.


Warmtefilter: 
Warmtefilters zijn amberkleurig worden veel gebruikt om het witte licht warmer te maken. Ze worden toegepast met de volgende gradaties in sterkte: 81A- 81E of sterker 85C, 85 of 85B. In Photoshop kan je ook deze filters nog later toepassen.



Close-up filters / tussenringen
Voorzetlenzen verkleinen de afstand tot het object en krijgt het zo groter in beeld. 
Discussies op o.a. tweakers: 1, 2, ... , Lijst met acromatische filters,  
Raynox DRC150/250 of Canon 250/500D voorzetfilters.
De sterkte van een Close-up filter wordt opgegeven in dioptrieën, en de meest gangbare filtermaten zijn +2 en +4.

 De minimale brandpuntsafstand van uw lens wordt verkleint met de volgende formule:
X / ( D*X + 1)
Hierbij is X de minimale brandpuntsfstand van uw objectief in meters, en D het dioptrie getal op de Close-up lens.

Rekenvoorbeeld: U heeft een objectief dat kan scherpstellen vanaf 95 centimeter en u gebruikt een Close-up filter met een dioptrie +4. In dit geval luidt de rekensom: 0,95 : ( 4 * 0,95 + 1 ) = 0,95 : 4,8 = 0,20 meter.

Ook tussenringen (met AF) verkleinen de afstand tot het object en zijn redelijk betaalbaar: zie Soligor of Kenko.

No comments:

Post a Comment