Tuesday 31 August 2010

David Lynch

David Lynch (1946) is een Amerikaans filmregisseur.
Hij staat bekend als het boegbeeld van de Amerikaanse surrealistische cinema. Lynch staat met name bekend om zijn thrillers waarin hij seks, gewelddadigheid en zwarte humor combineert met stilistische schoonheid en een poging tot technische perfectie.
In bijna al zijn films vervormt hij alledaagse elementen uit de Amerikaanse cultuur tot vreemde surrealistische objecten.

Naast het regisseren van films houdt Lynch zich bezig met verschillende nevenactiviteiten. Hij is kunstschilder, striptekenaar, meubelontwerper, hoogleraar op de University of Fine Arts en ambassadeur van transcendente meditatie.


Twin Peaks (1990-1991)
is de naam van een rustig dorpje vlakbij de Canadese grens, dat wordt opgeschrikt door de moord op de zeventienjarige highschool beauty-queen Laura Palmer. Wanneer een tijdje later een ander meisje, Ronette Pulaski, in shocktoestand het stadje komt binnengelopen, roept lokale sheriff Harry S. Truman de hulp in van FBI-agent Dale Cooper. Samen exploreren zij een web van liaisons en intriges. Twin Peaks is een stadje waarin niets is wat het lijkt; het blijkt helemaal te worden bevolkt door excentriekelingen die er stuk voor stuk een dubbelleven op nahouden. De schijnbaar onschuldige Laura Palmer had relaties met de Harley Davidson-rijder James Hurley en Bobby Briggs. Ze werd behandeld door de waanzinnige psychiater Dr. Jacoby en regelmatig opgemerkt in het bordeel-casino One Eyed-Jack's, net over de Canadese grens, waar ze zich over gaf aan (groep)seks en drugs.

Speelfilms:
Eraserhead (1977)
The Elephant Man (1980)
Dune (1984)
Blue Velvet (1986)
Wild at Heart (1990)
Twin Peaks: Fire Walk With Me (1992)
Lost Highway (1997)
The Straight Story (1999)
Mulholland Drive (2001)
Inland Empire (2006)

No comments:

Post a Comment