Wednesday 17 August 2011

Workshop Landschapsfotografie

Landschapsfotografie, een van de fundamenten van de fotografie. Al vanaf het begin van de fotografie proberen we het landschap om ons heen zo boeiend mogelijk vast te leggen. Of het nu gaat om een herinnering, het vertellen van een verhaal of het verbazen of verwonderen, het fotograferen van het landschap blijft boeien. Toch wordt landschapsfotografie door veel fotografen als één van de moeilijkste vormen van fotografie gezien. 

Één van de redenen hiervoor is dat we nergens de regie over hebben. De weersomstandigheden, het licht, we hebben er geen controle over. En dat maakt landschapsfotografie tegelijkertijd ook zo fascinerend. Maar ook het kiezen van de juiste locatie, de juiste techniek, compositie én het juiste moment wordt door veel fotografen als moeilijk ervaren. 
Voor mijn verjaardag vandaag gekregen van 'de 3 meiden van de Duivenkamp' :

Workshop Landschapsfotografie van Bas Meelker (Groningen)
Wanneer:  Zondag 16 Oktober 2011 van 14:00 tot 20:00 uur
Locatie:    IJsselmeerkust Friesland nabij Stavoren

Tijdens deze workshop neem ik je mee naar de Friese IJsselmeerkust. Fascinerende vergezichten, wolkenluchten, sterke composities en natuurlijk het spel met het licht, maken van de Friese IJsselmeerkust een ‘must see’ bestemming voor de serieuze landschapsfotograaf. We starten om 14:00 uur en tijdens de workshop werken we langzaam toe naar de climax, het fotografen van de zonsondergang. Tijdens de workshop vertel ik je alles over de ins & outs van de landschapsfotografie. 

Onderwerpen die aan bod komen zijn:
  • Voorbereiding 
  • Materiaalkeuze 
  • Het vinden en ‘zien’ van de juiste locatie 
  • Technieken voor landschapsfotografie 
  • Compositie 
  • Herkennen en voorspellen van weerssituaties 
  • Werken met landschapsfilters 
Na het avondeten gaan we ons opmaken voor het fotograferen van de zonsondergang. Afhankelijk van het tijdstip van de zonsondergang en de lichtomstandigheden eindigt de workshop ongeveer een uur na zonsondergang. Het doel van de workshop landschapsfotografie is om jou als landschapsfotograaf in staat te stellen om onder zoveel mogelijk verschillende omstandigheden zo mooi mogelijke landschapsfoto’s te maken.
De workshop is NIET bedoeld voor de beginnende fotograaf. Kennis en ervaring met het werken met diafragma’s en sluitertijden is vereist. Zonder statief zul je tijdens de workshop niet uit de voeten kunnen, dus vergeet deze zeker niet! Daarnaast is het aan te raden om een set grijs gradatie(verloop) filters mee te nemen naar de workshop. Ze zijn niet vereist, maar ze zullen tijdens het fotograferen van de zonsondergang zeer van pas komen. Heb je nog geen grijs gradatie filters? Tijdens de workshop heb je uiteraard de mogelijkheid een aantal foto’s te maken met deze filters om zo te ervaren waarom en hoe we ze gebruiken in de landschapsfotografie.
Het weer is bepalend voor het door laten gaan van de workshop. De mogelijkheid bestaat dat bij slechte vooruitzichten de workshop op het laatste moment, maar uiterlijk 2 dagen voor de workshop, uitgesteld wordt. Een nieuwe datum wordt dan in overleg met de deelnemers vastgesteld. Een flexibele instelling met betrekking tot de datum is een vereiste.

Inbegrepen:          Avondeten, Naslagwerk
Niet inbegrepen:   Vervoer vóór, tijdens en na de workshop
Benodigdheden:   Eigen fotomateriaal, Statief (vereist), Grijs verloop filters (Pré)

No comments:

Post a Comment