Saturday 21 January 2012

Laura Dekker


Onder grote belangstelling vertrok het ‘zeilmeisje’ Laura Dekker in augustus 2010 vanuit het Zeeuwse Den Osse richting Portugal. Ze werd toen nog vergezeld door haar vader Dick. Volgens de Nederlandse wetgeving mogen jongeren onder de 16 jaar haar type boot niet alleen besturen.


In afwachting van het einde van het stormseizoen op de Atlantische Oceaan bezocht ze tot december dat jaar de Canarische en Kaapverdische Eilanden. Daarna stak ze de oceaan over om vanaf Sint Maarten aan de wereldreis te beginnen van ruim 27.000 zeemijlen. Laura heeft de route die ze gaat varen in kaart gebracht, deze staat bekend als de Passaat Route en is de meest bevaren route onder wereldzeilers.

21 januari 2012 bereikte Laura het eiland Sint Maarten en voltooide haar wereldreis na haar vertrek uit op 20 januari 2011. Laura is nu ruim 16 jaar (20-9-1995) en is de jongste solozeiler ooit die rond de wereld zeilde!

Voor mij is Laura een echte heldin. Ik heb het boek gelezen wat haar oma uit haar dagboeken heeft geschreven. Mijn dochter is even oud als Laura en we hebben ook een jaar geleden met Jeugdzorg te maken gehad voordat ze bij mij kon wonen. De betutteling en bejegening die Laura heeft doorgemaakt overstijgt gewoon alle grenzen ... ongelofelijk dat wij zo in Nederland met ambitieuze jongeren omgaan. Gelukkig heeft Laura doorgezet.

Laura heeft naast de Nederlandse nationaliteit ook de Duitse en de Nieuw-Zeelandse nationaliteit. Omdat ze zich voor aanvang van haar solotocht uit heeft geschreven bij de gemeentelijke basisadministratie is ze niet leerplichtig in Nederland. Laura wil niet terug naar Nederland maar naar Nieuw-Zeeland. "De mentaliteit is daar beter." volgens haar. Dat is tenminste al een belangrijke levensles die ze heeft meegekregen van dit avontuur.


No comments:

Post a Comment