Wednesday 3 April 2013

Schilte & Portielje

Verwarring en dubbelzinnigheid zijn kenmerkend voor het werk van het in Rotterdam woonachtige kunstenaarsduo Schilte & Portielje. De fotowerken zijn opgebouwd uit fragmenten fotografisch materiaal uit de digitale beeldbibliotheek die het duo door de jaren heen heeft opgebouwd. Ieder werk komt tot stand door een proces van transformeren, tekenen, schilderen, toevoegen en weghalen. Het duo gebruikt de computer hierbij als fotografische 'dark room', en als teken- en schildergereedschap, voor het creëren van hun merkwaardige droomwereld van bizarre karakters. (website)





Mythisch en mysterieus
De mens, veelal sensueel in beeld gebracht, speelt een centrale rol in het werk van Huub Schilte (1953) and Jacqueline Portielje (1958) De raadselachtige verschijningen lijken verstrikt te zijn geraakt in onnatuurlijke lichaamshoudingen. Soms is hun romp 180 graden gedraaid ten opzichte van het onderlijf, of zijn ze half dier, half mens. Deze ongewone weergave van de mens maakt een mysterieuze, bijna mythische indruk. Het werk vertoont daarmee visuele verwantschap met het surrealisme. 
Schilte & Portielje kiezen er bewust voor om kleur in hun werk achterwege te laten. Daarmee vergroten zij de afstand tot de realiteit, en creëren zij spanning in het contrast tussen de geavanceerde computertechniek en het licht nostalgische gevoel dat de zwart-wit werken oproept.



Gezien in de Kunsthal Rotterdam: Shady Moments

No comments:

Post a Comment