Saturday 7 October 2023

What a performance!

Third world title in Formula 1 for Max Verstappen!

Max Verstappen is opnieuw wereldkampioen geworden in de Formule 1. De 26-jarige Nederlander stelde tijdens de sprintrace in Qatar zijn derde mondiale triomf veilig, omdat Sergio Pérez uitviel.

Ook in 2021 en 2022 greep de Nederlander van Red Bull de wereldtitel, maar zo superieur als in 2023 was hij nog nooit. Twee jaar geleden was er nog de even hoogstaande als legendarische strijd met Lewis Hamilton, die in de laatste race de titel aan de Nederlander moest laten. Van echte concurrentie is dit jaar en in 2022 geen sprake geweest in de belangrijkste autosportklasse.

Erik van Haren in de Telegraaf 07-10-23: 
Uniek seizoen Max Verstappen: ‘Makkelijk zeggen dat je met dominante auto eventjes alles wint’.

Je hoeft Max Verstappen in het hete Doha niet eens goed in het vizier te hebben, om te kunnen zien waar hij zich na de sprintrace op het Losail International Circuit heen begeeft. Fotografen en cameramannen duikelen over elkaar heen om het best mogelijke shot van de wereldkampioen te maken. Na een persconferentie, televisie-interviews en een onderhoud met de Nederlandse media wordt Verstappen in de garage van Red Bull Racing onthaald als de grote ster. De opgetrommelde dj start dan, uiteraard, het We Are The Champions in.

Aan de Thaise Red Bull-eigenaar Chalerm Yoovidhya de eer om Verstappen een speciale kampioenshelm te overhandigen, nu voorzien van drie sterren. Door zijn dolblije monteurs en engineers wordt Verstappen vervolgens op de schouders genomen. Het zijn de taferelen die passen bij het binnenhalen van een titel, nadat het constructeurskampioenschap twee weken eerder in Japan al is veiliggesteld.


Afvinken
,,Het is weer een heel speciaal seizoen geweest”, aldus Verstappen, die tijdens de sprintrace al kampioen werd, omdat teamgenoot Sergio Pérez uitviel. ,,Als het nu niet gebeurde, dan was het wel zondag zover of anders de race erna. Het voelt een beetje als iets afvinken. Ik ben nu drie keer wereldkampioen, ik had nooit gedacht dat ik dat kon bereiken.”

Nog zes races te gaan, inclusief de Grand Prix van zondag in Doha, maar natuurlijk hoort een beetje terugblikken er nu ook bij. Verstappen vindt het moeilijk om er één race in het bijzonder uit te halen. Dat is inderdaad ook geen sinecure, als je zoveel hebt gewonnen. ,,Meerdere weekenden waren bijzonder. Thuis winnen in Zandvoort is altijd top, maar Spa-Francorchamps was ook een hoogtepunt. En Japan met het winnen van de constructeurstitel. De winst in Miami komt ook naar boven, dat was op dat moment in het seizoen een belangrijke zege.”

Superseizoen
Sindsdien is Verstappen eigenlijk ook niet meer te stoppen geweest en heeft hij teamgenoot Pérez zoek gereden. Groter kan het contrast tijdens het feestgedruis voor de garage zaterdag ook niet zijn, want bij enkele monteurs van Pérez staat het gezicht op onweer als ze in een heftruck langsrijden. Zij gaan nog een lange avond tegemoet, omdat de auto van de Mexicaan gerepareerd dient te worden.

Juist gezien het grote verschil met Pérez, toch ook geen koekenbakker, laat de laatste maanden zien dat Verstappen nóg meer uit zijn RB19 weet te halen. ,,Het is makkelijk zeggen dat je met een dominante auto eventjes alles wint, maar er waren genoeg races dat het ons niet makkelijk werd gemaakt. En dan konden we vaak toch winnen. Het is een superseizoen geweest en dit zal niet makkelijk te evenaren zijn.”







No comments:

Post a Comment