Thursday 9 September 2010

HBO-serie 'Treme' in première in VS



tremeDe inwoners van New Orleans zeggen het zo vaak tegen elkaar in de nieuwe tv-serie Treme dat het eerder een begroeting is dan een vraag. „How’s your house?” Vaak niet zo goed. Ze wonen in oude boten, een kroeg, op straat. Tremebegint namelijk drie maanden nadat orkaan Katrina New Orleans trof. Gisteravond zag onze correspondent Freek Staps op de Amerikaanse zender HBO het eerste deel van de langverwachte serie die in elf afleveringen een beeld schept van de stad en de getroffen inwoners. Ook de VPRO keek mee, want die overweegt de serie voor Nederland aan te kopen.
Het van jazz doorspekte Treme is gemaakt door de bedenkers van The Wire, dat een ongebruikelijk rauw en levensechte afspiegeling van de rechtelijke macht, de overheid en de media in Baltimore was. „Dit wordt niet The Wire met een betere soundtrack”, heeft maker David Simon eerder gezegd. „Het is een compleet ander beest.” Ook al kwamen Amerikanen om, die doden spelen slechts een ondergeschikte rol.

treme2Treme (spreekt uit: truh-mee) is de naam van een stadsdeel in New Orleans, de oudste zwarte wijk in de VS. Het is het muzikale hart van de stad maar ook een criminele buurt en een plek waar buitenstaanders weinig te zoeken hebben. Simon nam twee bekenden mee naar de serie. De acteurs die in The Wire de detectives Bunk Moreland en Lester Freamon speelden zijn terug.
De eerste reacties zijn lovend. Recensenten stellen vast dat kijkers opnieuw vaak in het ongewisse gelaten worden, dat personages zonder voorgesteld te worden verschijnen en weer verdwijnen, en zien dat als bewijs voor Simons vakmanschap. „Het is de moedigste serie die hij ooit maakte”, schrijft The New Yorker. „Dit zijn de momenten dat tv grootste kunst kan zijn”, volgens The Baltimore Sun. En The New York Times zegt dat het „een daad van liefde is”, waardoor „de serie omhelzen vreemd genoeg wel moeilijker wordt.”

No comments:

Post a Comment