Monday 20 September 2010

Verbeelding uit Val Gardena

Vandaag de opening van de tentoonstelling in het Coda-museum in Apeldoorn:

Moderne beeldhouwkunst uit Noord-Italië
18 september 2010 t/m 9 januari 2011

In deze tentoonstelling staat u oog in oog met Italiaanse ‘houtreuzen’, prachtige, manshoge figuratieve beelden van hout en intrigerend abstract werk.

De kunstenaars leven en werken in de Italiaanse Dolomieten, een streek die bekend staat om de ambachtelijke houtsnijkunst die daar al 300 jaar op traditionele wijze is vervaardigd in kleine ateliers.

Zij maken wel gebruik van deze technieken, maar na hun opleiding aan de Kunstacademie zijn zij een heel andere weg gegaan. Hun beeldhouwkunst staat zonder twijfel op een hoog niveau.

De kunstenaars die in CODA exposeren hebben de technieken van dit oude ambacht van huis uit geleerd. Maar zij zijn verder gegaan. Na hun opleiding aan de Kunstacademie keerden zij weer terug naar het dal van hun vaders om daar een eigen beeldtaal te ontwikkelen. Moderne beeldhouwkunst op een hoog niveau, maar met gebruikmaking van de technieken van het oude ambacht. Het levenswerk van een avant-gardistische groep Italiaanse kunstenaars uit Ortisei, Zuid-Tirol.

De kunstenaars: 
Bruno Walpoth bijvoorbeeld bewerkt beelden op een heel poëtische manier die voorbij de materialiteit gaat.
Aron Demetz werkt vanuit de grote, geweldige boomstam en kapt daar beeld én sokkel uit. Recent werkte hij met een zeldzame oerboom die door de bliksem getroffen was en gekapt moest worden. Hij gebruikt in een aantal werken hars om de huid van zijn personen te accentueren.

In de beelden van Gehard Demetz zien we jonge, ongemakkelijke adolescenten die zich met attributen uit de volwassen wereld omgeven.

De werken van Willy Verginer laten een heel bijzondere combinatie zien van decoratieve elementen die de menselijke figuur gedeeltelijk bedekken.

Weer heel anders is het werk van Gregor Prugger die het berglandschap tot zijn centrale thema maakt.

Alle deelnemende kunstenaars hebben een heel eigen manier van zich uitdrukken in het materiaal dat zij vanuit hun ambachtelijke traditie goed kennen, maar alle negen hebben zij er een eigentijdse vormtaal in ontwikkeld. Thaddäus Salcher, Walter Morodor

foto's picasa:

No comments:

Post a Comment