Tuesday 28 February 2012

In Memoriam: Huub van de put

Artikel in DigifotoPro: fotoverslag-van-een-slopende-ziekte:




Het is deze maand twee jaar geleden dat fotograaf Huub van der Put te horen kreeg dat hij de dodelijke zenuwziekte ALS heeft. Huub besloot het ziekteproces vast te leggen. De foto's zijn gemaakt door Huub en zijn familie, maar ook door bekende collega-fotografen.



Gemiddeld hebben ALS-patiënten een levensverwachting van drie jaar. Sinds de dag dat Huub met de ziekte geconfronteerd werd besloot hij het ziekteproces vast te leggen. Zijn camera gaat overal mee naartoe. Eerst fotografeerde hij nog zelf, maar vanaf het moment dat hij dat niet meer kon hebben zijn vrouw Marije en zoons Sal en Pyke het van hem overgenomen. Op zijn aanwijzingen, dat wel. Inmiddels staan er ongeveer vijfduizend foto's op zijn website, die het slopende proces pijnlijk confronterend vastleggen.


Het zelfportret in de vorm van de blog 'ALS mijn tante een ringbaardje had…' van Huub van der Put is zo bijzonder dat het een weblog ontstijgt en besloten is er een boek van te maken als een dubbelportret. Het zal bestaan uit het intieme fotodagboek van Huub van der Put als een verslag van het leven van een gezin in een uitzonderlijke situatie en het commentaar erop in de visie van de buitenwereld, bestaande uit portretten van betrokken collega’s.

Op een korte situerende inleiding na is er geen tekst. Het boek is allereerst gericht op de fotografie en betreft niet alleen een verslag van een het slopend ziekteproces, dat is wel het onderwerp maar niet het doel.

De blogs schrijft Huub nog altijd zelf. Dit doet hij met een metalen puntje op zijn neus, waarmee hij een tekstverwerkingsprogramma kan bedienen. Dit puntje is goed te zien op het portret van Erwin Olaf.

De fotografie voor het boek is met name van zoon Sal (10) en vrouw Marije, met medewerking van de fotografen:
Koos Breukel, Willem Poelstra, Carli Hermès, Giuliyani, Henk Wildschut, Bert Nienhuis, Fleur Koning, Jan van Breda, Herman Poppelaars
, Rahi Rezvani
, Anthon Beeke, Arjan Benning, Krijn van Noordwijk, Jeroen Hofman, Joost van den Broek, Vincent Mentzel, Bert Teunissen, Eddy Posthuma de Boer, Morad Bouchakour, Sander Nieuwenhuys, Annaleen Louwes, Barend van Herpe, Erwin Olaf, Alek en Ellen Kooi.


Naast het boek is er ook een expositie in fotogalerie In de gewelven in Woerden. De foto's zijn daar van 26 februari tot en met 6 april 2012 te zien. Deze expositie was heel bijzonder om te zien ... verwarrend mooi!



Dit is het laatste bericht op zijn blog 1-10-2012, RIP Huub en heel veel sterkte voor Marije en de kids.


Lieve allemaal, vanochtend vroeg is Huub rustig ingeslapen.
Huub is vrij van zijn lichaam dat hem al zo lang in de steek liet.
In liefde hebben wij elkaar losgelaten , in liefde ontmoeten wij elkaar.
Marije en haar mannen.

No comments:

Post a Comment