Thursday 16 February 2012

Uit in de natuur

Komend seizoen wil ik o.a. de volgende natuurgebieden gaan bezoeken: (Nature's Gift)

Zwerftocht door het Leudal (Tussen Weert en Venlo)
Wandeling met de boswachter in het Middenlimburgse Leudal. Langs de beek is de natuur overweldigend aanwezig. In het voorjaar weelderige bloemtapijten van bosanemonen en lelietjes der dalen. Misschien flitst de staalblauwe ijsvogel voorbij. Of spotten we de grote gele kwikstaart of sporen van de bever. Soms zijn de wanden in het beekdal zo hoog dat je denkt door een ravijn te wandelen. Een bezoek aan een watermolen maakt de beleving van het beekdal zeer compleet.


Lente vogels in De Groote Peel (Tussen Weert en Venlo)
Nationaal Park De Groote Peel is een uniek en vogelrijk natuurgebied. De Peel is bij uitstek geschikt om met een gids te struinen naar bijzondere vogels. Je ziet ruim honderd soorten vogels nesten, broeden en jongen voeden. Talloze trekvogels strijken neer. De gids laat je het verschil tussen het baltsgedrag zien en leert je het vogelgezang onderscheiden. De luidruchtige kokmeeuw, diverse steltlopers en de prachtvogels blauwborst en roodborsttapuit begroeten je in het Nationaal Park. Na ruim 3 uur rondstruinen weet je dat elk vogeltje zijn eigen liedje zingt.

Fotoworkshop Fochteloerveen (op de grens van Drenthe en Friesland)
Jaap Schelvis leert je anders kijken en anders fotograferen. Onderweg legt Jaap je de geheimen uit van natuurfotografie: welk standpunt is goed voor deze bloem, hoe krijg ik een mooie achtergrond bij deze vlinder. Open je ogen anders, zie meer om je heen, fotografeer bewust. Een morgen wandelen kan je blik op buiten aanscherpen.




Natuurtocht Loonse en Drunense Duinen met gids (Brabant)
Grote vlaktes met zandverstuivingen maken dit Brabantse natuurgebied zo aantrekkelijk. Stuifduinen, heide en bos wisselen elkaar af. Rendiermos, pijpenstrootje en zandzegge houden zich hier stug overeind. Je gids laat het je allemaal zien. Variatie komt er al wandelend op het landgoed Plantloon met rechte lanen, wuivend loofbos en oude boerderijen. De akkers en weilanden worden natuurvriendelijk beheerd. Dieren en planten varen er zichtbaar wel bij. Dat is te horen en te zien!

No comments:

Post a Comment