Wednesday 2 January 2013

Lomography: Rolleiflex

Misschien wil ik dit jaar het analoog fotograferen weer gaan oppakken en waarom dan niet met een oude twee-oog spiegelreflex, de retegave Rolleiflex.
Ze worden tegenwoordig ook weer gemaakt: de Rolleiflex FX-N met een nieuwe Rollei S-Apogon 80mm f/2.8 lens (met een min. focusing afstand van 55cm). Middenformaat camera in 6x6 formaat met 120 film.

De Duitse Rolleiflex 6x6 TLR-camera's gebouwd vanaf 1929 door 'Francke & Heidecke', hebben zonder twijfel een grote - en misschien wel beslissende - invloed gehad op de fotografische geschiedenis. Veel wereldberoemde foto's zijn gemaakt met deze fijnmechanische kunstwerkjes en er zijn maar weinig camerafabrikanten in de wereld die kunnen bogen op zo'n lang succes met slechts één camera als basisontwerp en deze met regelmaat te verbeteren zonder het oorspronkelijke concept te verlaten. Om een graantje van succes mee te pikken werden de tweeoog Rolleiflexen door veel fabrikanten nagebootst.  De Tessar 3,5/75 mm opnamelenzen waren in die tijd ongecoat en gaven de foto's een nogal zacht contrast en wollige scherpte.

Link: Rolleiflexclub

No comments:

Post a Comment