Wednesday 28 December 2011

Druppelfoto's maken

Artikel op www.digifotostarter.nl met foto's van Ronald de Jong:
rookeffect
Bij langere sluitertijden (hier 1/20e seconde) krijg je een rookachtig effect te zien
Lange sluitertijd
In tegenstelling tot wat je denkt moet je juist niet een snelle sluitertijd kiezen maar een relatief langzame. De druppel moet je niet vangen en bevriezen met de sluitertijd, maar met de flitser. 





De opstelling
Twee statieven met een latje erop. Aan dat latje is een lekgeprikt plastic zakje bevestigd met een eenvoudige bouwmarktklem. Onder het zakje staat op een tafel een ovenschaal met water, waar de druppels in vallen. Onder de ovenschaal ligt een gekleurd voorwerp, in dit geval een handdoek.

Flitser
Naast de tafel staat de flitser op een statief met een ontvanger eraan. Op de camera zit de zender om de flitser aan te sturen. Je kunt ook een flitser met kabel gebruiken. De flitser kan door een kleine softbox flitsen, wat maakt het licht egaler maakt, maar het is niet noodzakelijk.


Instellingen
De flitser stel je handmatig in, op een zo laag mogelijke waarde. Begin bij 1/64e. Zet je camera zo dicht mogelijk bij het onderwerp. Gebruik een 100mm macro-objectief om zo dicht mogelijk op de druppel te zitten, zodat je deze zo groot mogelijk op de foto krijgt.

Zet de camera staat op een statief, het scherpstellen is heel kritisch. Als alles klaar staat dan kun je zakje lekprikken. Als de druppels stromen, dan kun je zelf bepalen waar in de schaal ze vallen door de schaal te verplaatsen. Houd genoeg afstand van de camera en lens om deze niet nat te laten worden van het opspattende water.



Sluitertijd
De camera staat op handmatige bediening (M). Zet de sluitertijd om te beginnen op 1/60e seconde, het diafragma ergens tussen f/5,6 en f/11. Bij f/11 is er meer kans dat de druppel scherp is dan bij f/5,6 of lager. Maar door een groter diafragma te gebruiken krijg je een mooiere onscherpe achtergrond. Vervolgens houd je je vinger in de druppelstroom en stel daarop scherp. En dan kun je gaan fotograferen.






Druppels bevriezen
Je kunt spelen met de instellingen als je in gedachte houdt dat reportageflitsers het snelst flitsten bij laag vermogen en dat de sluitertijd niet te hoog moet worden. Je variabelen zijn dus vooral diafragma en ISO-waarde. Door de relatief lange sluitertijd heb je meer kans dat je de druppel in beeld krijgt, de snelle flits bevriest het water vervolgens.

Rookeffect
Door een nog langere sluitertijd te kiezen (bijvoorbeeld 1/20e seconde) krijg je een rookachtig effect in de foto. In feite zie je een beetje beweging van de druppel voordat de flitser afgaat. Het kan een leuk effect geven, experimenteren is het sleutelwoord.

Kleuren
Kleureffecten krijg je door voorwerpen onder en achter de waterbak te plaatsen. Het mooiste is eigenlijk als je iets in het water kunt zetten als achtergrond, dan zie je in ieder geval de rand niet van de ovenschaal (dat is bij mij wel het geval, behalve bij de grijs-zwarte achtergrond).


No comments:

Post a Comment