Saturday 31 December 2011

Single Malt Scotch Whisky 2 - de Smakenkaart

Op de smakenkaart worden de single malt whisky's onderverdeeld in: 

.   licht en bloemig   .   fruitig en kruidig   .   vol en rond   .   stevig en rokerig   .

Delicaat (verfijnd)
Voor de whisky’s aan deze kant van de as wordt doorgaans geen turf gebruikt tijdens het moutproces. Hoewel een opwaartse beweging langs de as een toenemende complexiteit laat zien gaat dat niet gepaard met een waarneembaar rookgehalte afkomstig van turf. In de richting van het lichte uiteinde is er een bloemige, grassige frisheid. Meer naar de vollere kant van de kaart ontstaan subtielere smaken, zoals noten, gerst en biscuit.

Rokerig
Single malts in het kwadrant rokerig bevatten allemaal waarneembare hoeveelheden turf, gebrand tijdens het moutproces. Ze variëren van gearomatiseerde rook en grote vuren tot gerookte haring en lapsang souchong en ze worden belichaamd door Islay malts zoals Lagavulin en Caol Ila.

Licht
Aan deze kant van de verticale as staan whisky’s die gekenmerkt worden door frisse smaken: groen gras, zacht fruit, graan. In dergelijke smaken zijn processen waarneembaar die zich voltrekken in de distilleerderij, zoals fermentatie of de vorm en de omvang van de distilleerketels.

Rijk (vol)
Whisky’s aan de volle kant van de as hebben kenmerken die vaak afkomstig zijn van het hout dat gebruikt wordt tijdens de rijping. Typerende aroma's variëren van vanille (afkomstig van vaten van Amerikaans eikenhout) tot noten tot sigarendoosjes, chocolade en gedroogd fruit (van vaten van Europees eikenhout). Het maakt verschil in smaak of een vat voor het eerst gevuld of opnieuw gebruikt wordt.



23-12-'11
'The Singleton of Dufftown 12 Year old', 43%. Om met whisky te beginnen werd mij deze fles aangeraden. Een Schotse single malt whisky in een prachtige fles, gestookt in de Speyside, een vruchtbare streek bovenin de Highland, waar vele mooie whisky's vandaan komen.

Kleur: Diep goud, gepolijste nuances van mahonie. Neus: Aroma’s van geroosterde noten en rijp fruit. Water zorgt voor de klassieke fruitig-zoete Speysidearoma’s. Body: Licht tot medium. Smaak: Zoetigheid en krokante noten, dan zacht, vol fruit. Stevig, met evenwichtig zoet: vlagen van zwarte bes, basterdsuiker en espressokoffie. Verwarmend en aangenaam. Afdronk: Halflang tot lang, geleidelijk droger en knisperend met een trage, lang aanhoudende warmte.

31-12-'11
Bij whiskyhandel Verhaar in Bilthoven heb ik een Classic Malts Proefpakket gekocht (€39,50).

Hierin zitten 12 tubes van 0,25 ml van verschillende soorten single malts:
Glenkinchie 12 yrs / Knockando 12 yrs / Glen Elgin 12 yrs / Royal Lochnagar 12 yrs / Cragganmore 14 yrs / Cragganmore D.E. / Dalwhinnie D.E. / Knockando 18 yrs / Clynelish 14 yrs / Talisker D.E. / Caol Ila 8 yrs (unpeated 59,8%) / Caol Ila 12 yrs (43%)




In de winkel mocht ik nippen van een Macallan Fine Oak 15 Years Old (heerlijk vol van smaak, nog lekkerder dan de Dufftown) en een rokerige Caol Ila Distillers’ Edition!  (Jodium of iets medicinaals op je tong is een aparte ervaring moet ik zeggen ... je hele mond voelt anders aan een paar minuten ... nog niet gelijk mijn favoriet)

Ook het traditionele whiskyglas (Glencairn glass) en een tasting/tulp glas met een voetje aangeschaft.





13-01-'12
Bij whiskyslijterij de Koning in Den Bosch rondgeneusd, een winkel vol mooie whisky's.
Hier heb ik een flesje Springbank CV gekocht.

Kleur: vol goud. Neus: eerst zoetige aroma’s met zachte ziltige tonen dan gedroogde vruchten met rijke en getoaste kruidige tonen met daardoorheen loskomende tonen van turf. Smaak: eerst aroma’s van gedroogd fruit en rijke zoetheid dan weer veel mondvullende brede (nog subtiele) rokerige tonen. De afdronk is lang en rijk met meer aardse tonen die fraai overgaan in rokerige tonen. (The CV stands for 'Curriculum Vitae' and the whiskies are created using single malts of varying ages from each expression.)


TIP:
Prachtige reviews en veel info op YouTube en op de eigen Website door Ralfy.

TIP:
The Dalmore Master Blender Richard Paterson demonstrates the proper way to drink and enjoy scotch whisky.


9-2-'12
Een fles Glenmorangie Nectar d'or (12y, 46%) gehaald bij de Gall en Gall met 20% korting in de whiskyweek. Deze Highland heeft tien jaar lang gerijpt in Amerikaans wit eiken vaten en haar laatste twee jaar in de zoete Sauternes casks uit Frankrijk de finish gekregen. Deze rijping geeft een heerlijk citrusachtig en honingzoet karakter aan de whisky.

Kleur: oud goud. Neus: eerst stevig en vettig met vlezige tonen van ananas, banaan en gekonfijte abrikozen die ondersteund worden door een opmerkelijke bittertje in de smaak afkomstig van de rijping op het Sauternes fust. Daarna komen aroma’s van curry en kaneel met bedwelmende bloemen tonen naar boven. Smaak: zijdeachtig zacht, aroma’s van vanille, hout en honing, licht zoute tonen met gebrandde koffie, toffee, geurend brood en lichte kruidigheid met een heerlijk siroopachtige textuur. De afdronk is vettig en smakelijk met mooie aroma’s van fruit, citroen en bijenwas met terugkerende zachte bittere en gemout graan tonen.


No comments:

Post a Comment