Saturday 31 December 2011

Single Malt Scotch Whisky

Schotse whisky betekent niets anders dan een whisky die volledig op eikenhouten vaten heeft gerijpt in Schotland, gedurende tenminste drie jaar, door iemand met een distilleervergunning.

Schotse single malt whisky is geproduceerd met uitsluitend water, gemoute gerst en gist in één enkele distilleerderij. Hij wordt in gedeeltes gedistilleerd en voorbeelden zijn Classic Malts zoals Talisker, Dalwhinnie en Lagavulin.



De smaak en geur - De smaak en geur van een whisky worden bepaald door een aantal factoren die per distilleerderij verschillen, dit zijn de belangrijkste:

De gerst - In tegenstelling tot andere whisky's wordt Schotse single malt alleen gemaakt van gemoute gerst en geen andere granen.

Het water - Dit is een onderdeel dat altijd voor veel dicussie zorgt. Zoals te verwachten wordt tijdens het distillatieproces gebruik gemaakt van veel water, maar wetenschappers beweren dat dat minimaal van invloed is, smaken verschillen gelukkig …

Het landschap - In geen enkele andere drank komt de omgeving zo tot uitdrukking als in een glas single malt whisky. Heide, zee, bergen en turf: ze zijn allemaal terug te vinden.

Het ambacht - Of het nu het moutproces is, met name als dat plaatsvindt boven een sterke turfrook, de duur van het gisten, de vorm van de ketel of het distillatieproces: een oneindig aantal variabelen dat kan worden beïnvloed door het vakmanschap van de distilleerderijmanager. In het geval van de Classic Malts gaat het er altijd om een spirit van dezelfde kenmerken en kwaliteit te produceren als de voorgaande. Toch geven de Distillers Editions, Special Releases en exclusieve Vriendenbottelingen onze distilleerderijmanagers meer vrijheid om hun vakmanschap te bewijzen.

Het eikenhout - Het vat is van cruciale invloed op het eindresultaat. Het gaat hierbij in het bijzonder om de gebruikte houtsoort en om wat er voorheen in het vat gezeten heeft.

De duur van de rijping is eveneens essentieel. Het hangt van de vaardigheden van de distilleerderijmanager af wanneer het hout van het vat en de nieuwe spirit klaar zijn met wat wel genoemd wordt hun 'conversatie'. Gedurende deze periode wisselen de spirit en het hout belangrijke smaakeigenschappen uit. De duur van deze 'uitwisseling' kan variëren van vat tot vat.



Een rondreis door Schotland
Op zoek naar de single malt whisky's uit de Classic Malts Selection met hun unieke verscheidenheid in herkomst, smaak en erfgoed.
We beginnen in de Lowlands, een paar kilometer van Edinburgh, waar de Glenkinchie distilleerderij zijn lichte en bloemige single malt produceert. Van daaruit gaat het naar Dalwhinnie in de Highlands, met zijn typische smaken van heide en honing.
Dan gaan we naar de Speyside, en Cragganmore - een complexe, fruitige single malt - en vervolgens zetten we koers naar het uiterste westen, naar het eiland Skye. Daar vinden we Talisker, de enige Schotse single malt whisky van dit ruwe, winderige eiland.



Dan zakken we de westkust van Schotland af en stoppen in Oban, gesticht in 1794 en daarmee de oudste uit onze collectie, en we eindigen ten slotte op het betoverende eiland Islay. Daar komt de volle, turfachtige Lagavulin vandaan.
En dit is maar een selectie. Onderweg laten we u ook kennismaken met de single malt whisky's van Cardhu, Knockando, Clynelish, Royal Lochnagar, Glen Elgin, Caol Ila en, uiteraard, Dufftown, thuisbasis van The Singleton of Dufftown (en Glenfiddich).




Whisky info:

No comments:

Post a Comment