Thursday 8 December 2011

Vivian Maier 1926-2009




De ontdekking van de foto’s van Vivian Maier is een regelrechte sensatie. Dat kon makelaar John Maloof onmogelijk vermoeden toen hij in 2007 op een veiling een doos oude negatieven, foto’s en onbelichte films kocht.

Op zoek naar materiaal voor een geschiedenisboek stuitte Maloof op een collectie fantastische straatfoto’s, voor het merendeel gemaakt in het midden van de vorige eeuw. De doos kwam uit een kluis waarvoor de rekeningen niet meer werden voldaan, en de maakster was onbekend. Gefascineerd door wat hij aantrof, kocht Maloof ook de rest van het materiaal op, in totaal bijna 100.000 opnames waarvan de meeste genomen zijn op middenformaat, en ontdekte in 2009 de naam van de fotografe: Vivian Maier. Een zoektocht op Google leverde hem één hit op: het bericht van haar overlijden, 83 jaar oud, een paar maanden eerder.

Vivian Maier was Amerikaanse van Frans-Oostenrijks-Hongaarse afkomst. Ze heeft haar hele leven in Chicago gewerkt als kindermeisje en had een enorme passie voor fotografie. Over haar privé- leven is weinig bekend. Ze hechtte sterk aan haar privacy en heeft nooit gepubliceerd. Dat is opmerkelijk, omdat haar foto’s zich kunnen meten met werk van de beste fotografen uit die tijd.

Meer informatie over Vivian Maier: vivianmaier.blogspot.com en de nieuwe website voor haar: VivianMaier.com



No comments:

Post a Comment